Dârjiu

Satul este localizat la 21 km spre sud-vest de Odorheiu Secuiesc, în valea pârâului Mare sau Loc, într-o zonă colinară înaltă. Denumirea localității provine din prenumele slav Drž, fiind menționată pentru prima dată în registrele de dijme papale de la 1334 sub forma Ders. Denumirea Székelyderzs este în uz din anii 1760. Conform tradiției, vatra veche a satului se află în hotarul numit Pénzes-dűlő (Pârâul cu bani).

Satul a fost distrus de tătari, supraviețuitorii atacului mutându-se în partea superioară (Felszeg) a localității actuale. Locuitorii sași ai satului fie s-au stins, fie au plecat, locul lor fiind preluat de coloniști, de secui liberi și iobagi.

În sat au trăit și familii de nobili. Pe una din cheile de boltă ale bisericii se păstrează stema familiei Petky care, la începutul anilor 1600, a sprijinit înlocuirea clopotelor și reparațiile bisericii distruse. La Dârjiu se găsește singurul monument de pe teritoriul României, și anume biserica unitariană, care este inclus în lista UNESCO.

Contact
Rezervare Cazare

Cauți cazere in zona Dârjiu? Click pe butonul de mai jos și poți găsi un loc potrivit ție, în doar câteva minute!

Împărtășire