Localitatea se află la 13 kilometri spre sud de Odorheiu Secuiesc, ca parte a comunei Ulieş. Prima ei atestare documentară datează din 1448, într-o diplomă a lui Iancu de Hunedoara, alături de numele juratului Janos Weres: de Zenthlászló. În 1566, apare din nou în forma „Zenthlázló”. Este menţionat în Registrul din 1567 ca având 8 porţi. Numele localităţii (magh. Homoródszentlászló) face referire la o biserică medievală.
Balázs Orbán menţionează localitatea în lucrarea sa. Conform tradiţiei, în apropierea satului se afla cetatea Sfântului Ladislau. El nu a găsit urmele acesteia, însă menţionează o luncă, numită pământul prinţului. Tradiţia spune că aici ar fi fost pământul cetăţii. În sat exista cel mai probabil şi o biserică dedicată Sfântului Ladislau. Balázs Orbán vorbeşte de asemenea, despre ruinele unei capele şi ale unei clopotniţe, situate pe dealul omonim, la est de Vasileni.
Bisericii, construite în secolul al XIV-lea, i-a aparţinut o mănăstire reconstruită în secolul al XVI-lea, care ulterior a fost dărâmată în 1815 de o furtună. Lăcaşul nou a fost ridicat între anii 1796-1802 la est de localitate. Acesta a fost închis şi demolat în 8 ianuarie 1912. Plafonul casetat al bisericii vechi, valoros din punct de vedere etnografic, a fost achiziţionat de Muzeul Naţional Maghiar.