Crăciunel este situat la o înălţime de 530 metri în valea Homorodului Mic, între localităţile Mereşti şi Ocland. Dinspre est este limitat de faimosul Munte Rika, parte a Munţilor Perşani, iar spre vest de cumpăna apelor Homorodul Mic şi Homorodul Mare. Numele localităţii provine – conform tradiţiei – de la faptul că deţinătorul satului s-a născut în timpul Crăciunului.
Elemente caracteristice arhitecturii vernaculare: case poziţionate pe o latură a terenului, alipite străzii, şura fiind poziţionată perpendicular pe aceasta, în zona de mijloc a curţii. Influenţa săsească poate fi observată în şirul continuu al clădirilor şi prin folosirea anumitor materiale de construcţie. Azi, satul numără aproximativ 500 de locuitori, fiind în pragul depopulării.
Parohia satului este menţionată în Registrul de dijmă papală din 1333. După reforma protestantă locuitorii s-au convertit la unitarianism.Biserica se află în centrul satului. Monumentul a fost construit la sfârşitul secolului al XIII-lea, purtând trăsături atât romanice, cât şi gotice. Biserica romano-catolică (1779-1783), pe turla căreia se află o cruce uşor strâmbă, are un decor amplu de stucaturi rococo. Decorul era completat de un altar şi de picturi de un stil provincial, ale căror bucăţi s-au găsit în podul bisericii şi a altor clădiri cu funcţie religioasă. Pe altarul din dreapta, pictat în 1646 cu o tehnică ce era caracteristică secolului al XVII-lea, se afla imaginea Marinei de Antiohia, acesta fiind azi parte a altarului principal. Lunca de castani comestibili, plantată în 1905 este o sursă de mândrie a sătenilor.