Fizeşu Gherlii

Așezarea din comitatul medieval al Dăbâcăi apare pentru prima dată în documente în 1230 sub denumirea Fizestelke. Parohia, și totodată biserica satului, este amintită de registrul de dijme papale de la 1332. Datele istorice privind satul sunt extrem de reduse ca număr. Aparținea probabil de domeniul regal al cetății Bálványos. În 1520 este amintit preotul Marton din Fizeș.

Comunitatea locală a trecut la religia reformată cândva la mijlocul secolului al XVI-lea. Atacurile tătare dintre 1658-1661 și 1670 au cauzat pustiirea aproape totală satului și a zonei din jur. Ulterior, în 1675 biserica a fost supusă unor lucrări majore de reconstrucție. În anul 1930 clopotnița de lemn construită la aceea dată a fost din nefericire demolată, în 1928 fiind adosat fațadei vestice a bisericii un turn nou, iar pe baza planurilor întocmite de László Debreczeni două ferestre de mari dimensiuni au fost deschise în zidul sudic al navei.

Contact
Rezervare Cazare

Cauți cazere in zona Fizeşu Gherlii? Click pe butonul de mai jos și poți găsi un loc potrivit ție, în doar câteva minute!

Împărtășire