Ocland

Pictură murală

În forma sa actuală, biserica nu a păstrat aproape nimic din starea sa medievală. Inițial, planul bisericii a fost similar celui din Crăciunel, cu excepția faptului că probabil sanctuarul a avut închidere dreaptă. În urma lucrărilor de reconstrucție din secolele XV-XVI, pe lățimea navei s-a construit noul cor cu închidere poligonală, trei laturi ale unui octogon. În timpul acestor lucrări, coronamentul navei a fost înălțat cu aproximativ o treime din înălțime.

Turnul s-a construit probabil în aceeași perioadă. Înălțarea acestuia s-a realizat în 1654 și în secolul al XIX-lea. În locul bolții demolate a sanctuarului s-a montat un tavan de lemn pictat la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Arcul său triumfal a fost demolat doar în 1810. O reconstrucție radicală a bisericii a avut loc în 1937, când s-au păstrat doar trei pereți ai navei și turnul care era separat. Biserica a fost extinsă în partea de vest cu un centru de îngrijire pentru vârstnici. Aceste lucrări au fost executate după planurile lui László Debreczeni, care a deschis noi ferestre mari în peretele sudic al navei. În cursul acestor lucrări s-au păstrat tavanele de lemn și mobilierul pictat din secolele XVIII-XIX. Doar băncile au fost înlocuite cu altele noi.

În cursul acestor lucrări, în urma îndepărtării radicale a tencuielii s-au scos la lumină fragmente de picturi medievale. Picturile murale au fost dezvelite de preotul Imre Kelemen, care le-a descris și fotodocumentat. Din cauza conflictelor apărute în acele vremuri, frescele au fost ascunse, și nu s-a știut care a fost soarta lor, dacă au fost distruse sau văruite. Din fericire, datorită prudenței parohului Kelemen, frescele au fost doar tencuite cu viteza luminii, astfel că în 2007, în cursul cercetării noastre, am reușit să găsim toate fragmentele picturilor murale imortalizate de preot în fotografiile sale. Pe peretele sudic s-au păstrat figurile Sfântului Petru și Sfântului Pavel, aproxmativ trei sferturi din mărimea naturală, într-un cadru bogat decorat și cu inscripție realizată în minusculă. În registrul inferior al peretelui sudic se găsește ca și în biserica din Mugeni o scenă amplă a Judecății de Apoi, a cărei secțiune din vest s-a păstrat doar într-o stare relativ bună. Figura îngerului care suflă în trompetă și figurile Apostolilor Petru și Pavel s-au păstrat în cea mai bună stare. Mai sus, sub fostul coronament, artistul a pictat legenda Sfântului Ladislau. Din păcate și această pictură a rămas doar în fragmente. Similar compoziției menționate din Mugeni, legenda începe pe peretele vestic. Aici se vede un zid cu creneluri și fața mare a unui sfânt care stă lângă un turn pictat în perspectivă. Pictura continuă în colțul nord-vestic cu încoronarea Sfântului Ladislau de către înger. Nu a fost cunoscută până acum o scenă similară în reprezentările acestei legende. Doar în pictura foarte deteriorată, ștearsă din Ațel apare o mână dintr-un nor stilizat, care pune coroana pe capul regelui în două scene. Am descoperit figura unui călăreț asupra scenei apostolilor, care poate fi identificat ca Sfântul Ladislau. Pe baza armurii, picturile murale pot fi datate la mijlocul sau în a doua jumătate a secolului al XIV-lea. Urme mult mai degradate decât cele prezentate, păstrate fragmentar am găsit în apropierea fostului său arc triumfal, unde am descoperit capul calului și figura Sfântului Ladislau din scena de luptă. Dezvelirea completă a picturilor murale nu s-a realizat încă, cu toate acestea, este deja sigur că porțiunea centrală a picturii este distrusă, au rămas doar niște detalii interpretabile în cele două extremități ale picturii.

Patrimoniu natural

Ocland este o localitate din valea Homorodului-Mic, împrejmuită de dealuri de o frumusețe rară. Satul fiind situat în mijlocul ariei protejate Natura 2000 (ROSPA0029), dealurile înconjurătoare oferă adăpost pentru numeroase specii de păsări, nu doar frumoase, dar și protejate, cum ar fi acvila țipătoare mică (Aquila pomarina), sfârnciocul roșiatic (Lanius collurio), dar și specia indicatoare a zonei Natura 2000, cârstelul (Crex crex). Însă, dacă ne îndepărtăm de localitate, spre Merești, și ocolim câteva dealuri, ne putem minuna de priveliștea oferită de Vârghis. Fiindcă acest pârâu, cu o curgere rapidă și puternică, a alcătuit un val extraordinar cu numeroase peșteri, care astăzi alcătuiesc situl / aria protejată Natura 2000 (ROSCI0036).

Cheile Vârghișului sunt formate din calcar, uimindu-ne cu formele sale, uneori foarte bizare, alteori de nedescris, precum și cele 125 de peșteri, dintre care numai 4 sunt deschise pentru vizita turiștilor. Una dintre acestea este și peștera Orbán Balázs, prima cavernă din Ardeal cercetată științific. Pe lângă formele uimitoare ale cheilor, locul oferă adăpost pentru o mulțime de viețuitoare din specii rare și protejate.  Dintre cele 34 de specii de lilieci, care se găsesc în România, aici speologii au identificat aici  17 de specii, dintre care cel mai mândru sunt liliacul nimfa (Myotis alcathoe).  Însă nu este de neglijat nici colonia de liliac mic cu potcoavă (Rhinolophus hipposideros), cunoscut pentru mărimea sa extraordinară.

Habitatele valoroase sunt alcătuite din păduri de arin negru (Alnus glutinosa) ori frasin european sau comun (Fraxinus excelsior), flora stâncilor, pădurile din fag și peșterile. Vara, chiar și lângă pistele semnalizate pentru turiști putem vedea minunății precum crinul martagon (Lilium martagon), căpșunica (Cephalanthera rubra) și omagul (Aconitum moldavicum). Putem întâlni, de asemenea, și niște specii endemice pentru Carpați, cum ar fi leurda (Allium ursinum), lăptucul oii (Telekia speciosa) sau crucea voinicului (Hepatica transsilvatica). Nevertebratele sunt reprezentate de libelulele și fluturii multicolori, dar și de (Rosalia alpina), strict protejată.

Contact
Rezervare Cazare

Cauți cazere in zona Ocland? Click pe butonul de mai jos și poți găsi un loc potrivit ție, în doar câteva minute!

Împărtășire